خانه - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفی فرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها - تماس وهمکاری - ویژه نامه               

توقیف دردناک شرق

نویدنو:21/6/1385

شرق

روزنامه شرق تعطیل شد. همین... به همین سادگی صدها نفر از نان خوردن افتادند و بیکار شدند. می بینید چقدر راحت تو مملکت ما آدم ها بیکار می شوند... تازه چهارشنبه می خواستم برم تهران حق التحریرمو از شرق بگیرم... آخه شانس ما رو باش... حکومت حتی شرق رو هم نتونست تحمل کنه. دیگه چی باید گفت به این حکومت... خب نوبت بعدی اعتمادملیه فکر کنم که حسابی تند داره می ره روی مخ دولت ... یکی از بچه های گروه سیاسی شرق بهم گفت دیگه امیدی نیست به انتشار دوبارش. می گفت دادستانی گفته بیش از 100مورد شکایت دارین اون کاریکاتور رو هم کشیدین حالا قوز بالا قوز شده. همون کاریکاتوری که یه خر رو کشیدن که بالای سرش یه هاله نورانیه و تو صفحه شطرنح واستاده درمقابل یه اسب سفید. اپوزیسیون شرق رو متهم می کرد به روزنامه دادستانی و راست ها هم چشم دیدن شرق رو نداشتن. به هرحال شرق تعطیل شد. اونا دنبال یه بهونه می گشتن که پیدا کردن. تازه کارم اونجا شروع شده بود که ترکش این تعطیلی به من هم گرفت. خب برادرا خسته نباشن. ولی خداییش از این ناراحت نیستم حتی سر سوزنی. از این دارم می سوزم که چرا حاکمیت حتی روزنامه ای مثل شرق رو هم نمی تونه تحمل کنه... بابا آدم تو این مملکت دیوانه می شه از بس که باید خفه شه...

بابک مهدیزاده

 

توقیف دردناک شرق

 

روزنامه شرق و ماهنامه نامه روز دوشنبه به دستور هیات نظارت بر مطبوعات توقیف شدند.
به دنبال توقیف روزنامه ی شرق، روابط عمومی ماهنامه «نامه» نیز روز دوشنبه اعلام کرد که هیات نظارت بر مطبوعات در جلسه مورخ ۱٣/۶/٨۵ ادامه انتشار ماهنامه سیاسی نامه را متوقف کرده است.
به گزارش "ایلنا"، پرونده «نامه» جهت اقدام مقتضی به دادگاه ارسال شده است. این ماهنامه به صاحب امتیازی و مدیرمسوولی کیوان صمیمی بهبهانی و سردبیری مجید تولایی منتشر می‌‏شد. این ماهنامه بیشتر در حوزه تئوریک سیاست، اندیشه و اقتصاد فعالیت می‌‏کرد.



روزنامه شرق برای دومین بار در مدت فعالیت خود توسط هیات نظارت بر مطبوعات توقیف شد.
به گزارش خبرنگار "ایلنا"، گفته می‌‏شود علت توقیف روزنامه شرق، درج یک کاریکاتور در صفحه آخر این روزنامه در یکی از شماره‌‏های هفته گذشته آن است. روز ۱۶ مرداد ماه سال جاری نیز هیأت نظارت بر مطبوعات در پنجاه و هشتمین نشست خود، طی تذکری به روزنامه شرق اخطار داد تا ظرف مهلت یک ماه نسبت به معرفی مدیرمسوول جدید خود اقدام کند.
دبیرخانه هیات نظارت بر مطبوعات در جلسه پنجاه و هشتم خود اعلام کرده بود که این هیات برای سومین ‌‏بار پرونده روزنامه شرق را مورد بحث و بررسی قرار داد و با توجه به صدور بیش از ۷۰ اخطار و تذکر به این نشریه و نیز انتشار مطالب الحادی در این روزنامه، انتشار مطالب تفرقه آمیز مشتمل بر توهین به شخصیت‌‏های دینی, سیاسی و ملی، انتشار مطالب مغایر با مصوبات شورای عالی امنیت ملی و همچنین به منظور حمایت از انتشار نشریات، مقرر کرد به این روزنامه مدت یک ماه مهلت داده شود تا نسبت به معرفی مدیرمسوول جدید که پس از تصویب هیات نظارت بر مطبوعات دقت بیشتری در انتشار مطالب داشته باشد, اقدام کند.
این در حالی است که مهدی رحمانیان، مدیرمسوول روزنامه شرق با ارسال نامه‌‏ای به هیات نظارت بر مطبوعات معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در رابطه با تغییر مدیرمسوولی این روزنامه، ضمن پذیرش حکم این معاونت خواستار فرصتی دو ماهه (حداکثر تا پایان زمان قانونی ارائه‌‏شده در این حکم) برای جمع‌‏بندی و انتخاب مدیرمسوول جدید شده بود.
پرونده روزنامه شرق در خصوص شکایت هیأت نظارت بر مطبوعات هم‌‏اکنون در شعبه ششم بازپرسی دادسرای کارکنان دولت مفتوح است.
همچنین «مهدی رحمانیان» مدیرمسوول روزنامه «شرق»در گفتگو با خبرنگار سیاسی افتاب ضمن تایید این خبر گفت که توقیف روزنامه به شکل تلفنی به ما اعلام شده و هنوز از محتوای حکم اطلاع نداریم با این حال روزنامه فردا سه‌شنبه منتشر نمی‌شود.
این گزارش می افزاید: توقیف شرق درحالی صورت میگیرد که این روزنامه یک روز قبل با ارسال نامه‌‏ای به هیات نظارت بر مطبوعات ضمن پذیرش حکم این معاونت در رابطه با تغییر مدیرمسوولی این روزنامه، خواستار فرصتی دو ماهه (حداکثر تا پایان زمان قانونی ارائه ‌‏شده در این حکم) برای جمع‌‏بندی و انتخاب مدیرمسوول جدید شده بود.
لازم به ذکر است،‌‏ در پی چاپ مطلبی درباره ستارخان در روزنامه شرق، هیات نظارت بر مطبوعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشکیل جلسه‌‏ای خواستار تغییر مدیرمسوول این روزنامه و بررسی موارد اتهامی روزنامه شرق در دادگاه مطبوعات شده بود که این پرونده هم‌‏اکنون در شعبه ششم بازپرسی ویژه کارکنان دولت در جریان است.

 

واکنش ها به توقيف روزنامه شرق

۲۰ شهریور ماه ۱۳۸۵    ساعت : ۴۲ , ۱۸
خبرگزاري انتخاب : توقيف روزنامه شرق به عنوان يكي از تاثيرگذارترين روزنامه‌‏هاي اصلاح‌‏طلب بازتاب‌‏هاي بسياري در ميان انجمن‌‏هاي صنفي مطبوعات، حقوق‌‏دانان و مديران مسوول مطبوعات و احزاب داشت.

-
روزنامه شرق توقيف شد
هيات نظارت بر مطبوعات روزنامه شرق را به استناد تبصره ماده 12 و براساس بندهاي 1 و 2 و 4 به ويژه بند 8 ماده 6 قانون مطبوعات توقيف و پرونده آن را به دادگاه ارسال كرد .

دبيرخانه هيات نظارت بر مطبوعات در تاريخ 19/5/85 و به منظور حمايت از ادامه انتشار شرق به صاحب امتياز فرصت داد تا ظرف يك‌‏ماه نسبت به معرفي مدير مسوول جديد اقدام كند تا امكان نظارت بيشتر بر مطالب نشريه داشته باشد كه صاحب امتياز در تاريخ 20/6/85 با ارسال نامه‌‏اي تقاضاي مهلت دو ماهه كرد، ليكن با توجه به تخلفات مكرر از روزنامه و عدم اصلاح در يك ماه اخير و خصوصا انتشار كاريكاتور توهين آميز در يكي از شماره هاي اخير آن نشريه روزنامه شرق را توقيف و پرونده تخلفات آن نشريه را به دادگاه ارجاع كرد .

روز 16 مرداد ماه سال جاري نيز هيأت نظارت بر مطبوعات در پنجاه و هشتمين نشست خود، طي تذكري به روزنامه شرق اخطار داد تا ظرف مهلت يك ماه نسبت به معرفي مديرمسوول جديد خود اقدام كند كه با عدم تغيير مديرمسوول روزنامه شرق، هيأت نظارت بر مطبوعات در جلسه صبح امروز خود به دليل عدم رعايت اخطار اين هيأت، روزنامه شرق را توقيف موقت كرد.

دبيرخانه هيات نظارت بر مطبوعات در جلسه پنجاه و هشتم خود اعلام كرده بود كه اين هيات براي سومين ‌‏بار پرونده روزنامه شرق را مورد بحث و بررسي قرار داد و با توجه به صدور بيش از 70 اخطار و تذكر به اين نشريه و نيز انتشار مطالب الحادي در اين روزنامه، انتشار مطالب تفرقه آميز مشتمل بر توهين به شخصيت‌‏هاي ديني, سياسي و ملي، انتشار مطالب مغاير با مصوبات شوراي عالي امنيت ملي و همچنين به منظور حمايت از انتشار نشريات، مقرر كرد به اين روزنامه مدت يك ماه مهلت داده شود تا نسبت به معرفي مديرمسوول جديد كه پس از تصويب هيات نظارت بر مطبوعات دقت بيشتري در انتشار مطالب داشته باشد, اقدام كند.

اين در حالي است كه مهدي رحمانيان، مديرمسوول روزنامه شرق با ارسال نامه‌‏اي به هيات نظارت بر مطبوعات معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در رابطه با تغيير مديرمسوولي اين روزنامه، ضمن پذيرش حكم اين معاونت خواستار فرصتي دو ماهه (حداكثر تا پايان زمان قانوني ارائه‌‏شده در اين حكم) براي جمع‌‏بندي و انتخاب مديرمسوول جديد شده بود.

پرونده روزنامه شرق در خصوص شكايت هيأت نظارت بر مطبوعات هم‌‏اكنون در شعبه ششم بازپرسي دادسراي كاركنان دولت مفتوح است.

********
وكيل روزنامه شرق:
تاكنون حتي يك تذكر هم از هيأت نظارت بر مطبوعات دريافت نكرده‌‏‌‏ايم
وكيل مدافع روزنامه شرق گفت: هيأت نظارت بر مطبوعات در حالي روزنامه شرق را توقيف كرده است كه حتي يك تذكر هم به دفتر روزنامه ابلاغ نشده است.
عليزاده طباطبايي در گفت‌‏وگو با "ايلنا" با بيان اين مطلب گفت: در نامه اول هيأت نظارت بر مطبوعات هم كه به ما ابلاغ شده، آمده بود كه اين هيأت تاكنون بيش از 70 تذكر به روزنامه شرق داده است، در حالي كه تاكنون ابلاغي در اين خصوص به ما نشده است و دريافت اين ميزان تذكر كذب محض است.
وي افزود: هيأت نظارت بر مطبوعات مكلف است ظرف مدت يك هفته پرونده روزنامه شرق را جهت رسيدگي به دادگاه ارجاع كند.
وكيل روزنامه شرق تصريح كرد: با توجه به اينكه پرونده روزنامه شرق در شعبه ششم بازپرسي دادسراي كاركنان دولت مفتوح است، احتمال دارد اين پرونده نيز به شعبه مزبور ارجاع شود.
عليزاده طباطبايي گفت: هنوز نظر هيأت نظارت بر مطبوعات در خصوص توقيف روزنامه شرق به دفتر روزنامه ابلاغ نشده است.
*******
مديرمسوول روزنامه شرق:
اقدام هيات نظارت بر مطبوعات در توقيف روزنامه شرق عجولانه است
مديرمسوول روزنامه شرق گفت: هنوز نامه رسمي توقيف روزنامه شرق به دست ما نرسيده است.
مهدي رحمانيان در گفت‌‏وگو با خبرنگار "ايلنا"، با اشاره به توقيف موقت روزنامه شرق به خاطر درج يك كاريكاتور، گفت: اين كاريكاتور هيچ توهين و افترايي را متوجه كسي نكرده است، خبري هم در كنار آن نبوده كه بتوان از آن برداشت توهين يا افترا كرد بنابراين نمي‌‏دانيم چگونه بر اساس اين كاريكاتور حكم توقيف روزنامه را داده‌‏اند.
وي با بيان اينكه اقدام هيات نظارت بر مطبوعات وزارت ارشاد هم در مورد روزنامه ايران و هم در مورد روزنامه شرق عجولانه تصميم گرفته است، گفت: توقيف شرق قانوني نيست زيرا تعويض مديرمسوول در حيطه اختيارات هيات نظارت نيست، هر چند ما براي حفظ شرق به اين خواسته تمكين كرديم اما به نظر مي‌‏رسد دوستان هيات نظارت اين را هم نپذيرفتند و حاضر نشدند به ما مهلت بدهند.
رحمانيان ادامه داد: تعويض مديرمسوول روزنامه‌‏اي مانند شرق كار ساده‌‏اي نيست كه بتوان به راحتي روزنامه را به دست كسي ديگري سپرد، اين كار زمان مي‌‏برد.
وي با اشاره به بندهايي از قانون كه بر اساس آن هيات نظارت مي‌‏تواند روزنامه‌‏اي را توقيف كند، گفت: آن موضوعاتي كه هيات نظارت ما را به خاطر آن به دادگاه فرستاد -نظير موضوع ستارخان- جز مواردي نيست كه در حيطه اختيارات هيات نظارت باشد و بر اين اساس نمي‌‏توانند روزنامه را توقيف كنند.
********
توقيف روزنامه شرق و عدم پاسخگويي مسوولان معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي
مسوولان معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي حاضر به پاسخگويي در خصوص كم و كيف توقيف روزنامه شرق نيستند .
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و انديشه خبرگزاري كار ايران , ايلنا, در پي توقيف موقت روزنامه شرق، خبرنگار اين خبرگزاري با حضور در معاونت مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي , خواستار پاسخگويي مسوولان اين معاونت در رابطه با اين امر شد كه متاسفانه "علي رضا مختارپور" به عنوان دبير هيات اجرايي هيات نظارت بر مطبوعات و "علاء الدين ظهوريان"، مدير كل مطبوعات داخلي معاونت مطبوعاتي حاضر به پاسخگويي در اين زمينه نشدند و اظهار داشتند اخبار اين هيات بايد توسط اعضا آن پاسخ داده شود و نماينده ارشاد در اين هيات نيز هيچ دخالتي در راي نهايي هيات نظارت براي توقيف روزنامه شرق نداشته است .
گفته مي‌‏شود كاريكاتور توهين‌‏آميزي كه در بيانيه هيات نظارت به آن اشاره شده است در نشريه روز پنج‌‏شنبه 16 شهريور روزنامه شرق به چاپ رسيده كه به گمان اعضا اين هيات، بيم توهين به يكي از مسوولان ارشد كشوري در آن به چشم مي خورد .
*******
ماشاءالله شمس‌‏الواعظين:
دولت‌‏ با چرخ چهارم دموكراسي اين‌‏گونه بازي نكند
انجمن دفاع از آزادي مطبوعات توقيف روزنامه شرق را محكوم كرد.
به گزارش ايلنا ،ماشاءالله شمس‌‏الواعظين، سخنگوي انجمن دفاع از آزادي مطبوعات با اشاره به توقيف روزنامه شرق، گفت: اين حركت هيات نظارت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي قابل پيش‌‏بيني بود، از آن جهت كه همه مطبوعات دگرانديش كه موزاييكي بودن عرصه رسانه‌‏ها را در ايران به نمايش مي‌‏گذارند، از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تحت فشار بودند و يكايك آنها به بهانه‌‏هاي مختلف به توقيف و تعطيل كشانده شدند.
وي با بيان اينكه نامه هيات نظارت در ارتباط با روزنامه شرق يكي از بي‌‏نظيرترين اقدامات غيرقانوني يك وزارت خانه است، گفت: اين نامه به سه بند اشاره مي‌‏كند شامل «نشر مطالب الحادي»، «توهين به شخصيت‌‏هاي ملي» و «انتشار مطالب خلاف مصوبات شوراي عالي امنيت ملي»؛ در واقع وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامي خود را در اين زمينه محكمه فرض كرده و در مورد اتهامات شرق راي قطعي داده است.
شمس‌‏الواعظين با تاكيد اينكه روزنامه شرق نه اولين روزنامه توقيف‌‏شده است و نه آخرين آن، تصريح كرد: انجمن دفاع از آزادي مطبوعات ضمن محكوم كردن اين عمل هيات نظارت، اعلام مي‌‏كند كه دولت احمدي‌‏نژاد سياست زمين سوخته را در عرصه رسانه‌‏هاي گروهي دنبال مي‌‏كند و به هيچ‌‏يك از مقررات و قوانين موجود از جمله حق انتشار آزادانه مطبوعات و حق برخورداري از امنيت شغلي براي روزنامه‌‏نگاران احترام نمي‌‏گذارد.
وي ادامه داد: دولت احمدي‌‏نژاد در اين زمينه دچار يك سياست شتاب‌‏زده و دور باطل شده است زيرا از يك سو مطبوعات دگرانديش را مي‌‏بندد و در نتيجه شخصيت‌‏ها و لايه‌‏هاي نخبه كشور براي ابراز نظر و اجراي مسووليت ملي خويش به رسانه‌‏هاي فراسوي مرزها پناه مي‌‏برند و از سوي ديگر ساير نهادهاي امنيتي و سياسي اين شخصيت‌‏ها را به دليل همكاري با رسانه‌‏هاي بيگانه تحت پيگرد قرار مي‌‏دهند.
سخنگوي انجمن دفاع از آزادي مطبوعات با بيان اينكه پيش‌‏بيني مي‌‏شود با تعطيلي روزنامه شرق، آخرين حلقه رسانه‌‏اي اصلاح‌‏طلبان و بدنه اجتماعي به وسيله دولت محافظه‌‏كار احمدي‌‏نژاد اشغال شود، گفت: فقط همين دولت است كه بايد پيامدها و عواقب اين‌‏گونه اقدامات خود را بپذيرد.
وي همچنين به توقيف نشريه نامه اشاره كرد و گفت: اميدواريم دولت احمدي‌‏نژاد از گذشته عبرت بگيرد و با رسانه‌‏هاي گروهي و ركن چهارم دموكراسي اين‌‏گونه بازي نكند.
شمس‌‏الواعظين جامعه ايران را ارابه‌‏اي خواند كه با سه چرخ حركت مي‌‏كند و گفت: چرخ چهارم اين ارابه به وسيله دولت نابود شده است و اولين زيان‌‏ديده اين حركت نيز خود دولت است زيرا چرخ چهارم ارابه دموكراسي -يعني مطبوعات و رسانه‌‏هاي گروهي- به حركت جامعه اعتدال و توازن مي‌‏بخشد.
وي تصريح كرد: دولت احمدي‌‏نژاد نمي‌‏تواند روي ارابه سه‌‏چرخه هيچ باري بگذارد و اگر بگذارد، به مقصد نمي‌‏رسد، اگر هم برسد، بسيار پرهزينه مي‌‏شود.
سخنگوي انجمن دفاع از آزادي مطبوعات با بيان اينكه به دولت‌‏ها توصيه مي‌‏كنيم با چرخ چهارم دموكراسي اين‌‏گونه بازي نكنند، گفت: نتايج مخاطره‌‏آميز و دود شعله‌‏هاي آن نخست به چشم خود دولت‌‏ها مي‌‏رود.
وي افزود: هم‌‏اينك پسگرد ناشي از رعايت حقوق بشر در ايران به جايي رسيده است كه هيچ‌‏يك از عناصر ملي قادر به دفاع از هيچ جاي سياست‌‏هاي دولت نيستند و زيان اين‌‏گونه اعمال نخست حكومت و دولت را هدف قرار مي‌‏دهد.
********
رييس انجمن صنفي روزنامه‌‏نگاران ايران:
هيات نظارت حق توقيف روزنامه شرق را نداشت
رييس انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران گفت: هيات نظارت بر مطبوعات حق توقيف روزنامه شرق را نداشته و اگر به قانون مطبوعات رجوع كنيد هيات نظارت تنها در يك مورد خاص آن هم توهين به رهبري و مقدسات چنين حقي را دارد.
رجبعلي مزروعي در گفت‌‏وگو با خبرنگار "ايلنا"، گفت‌‏: هيات نظارت اگر دليل توقيف روزنامه شرق را در محتوا يا كاريكاتور روزنامه شرق مطرح كرده‌‏ است، اين دلايل كافي نيست و بايد هيات نظارت پرونده روزنامه شرق را به دادگاه ارجاع دهد.
مزروعي گفت‌‏: انجمن صنفي نسبت به تعطيلي روزنامه شرق بيكار نمي‌‏نشيند و با صدور بيانيه‌‏, اين مورد خاص را پيگيري خواهد كرد البته مواردي كه براي توقيف روزنامه شرق مطرح شده، همانند مواردي است كه براي توقيف روزنامه ايران مطرح كرده‌‏اند.
*******
سردبير آفتاب يزد:
نبايد به خاطر يك اشتباه احتمالي روزنامه‌‏اي را توقيف كرد
سردبير روزنامه آفتاب يزد در مورد توقيف موقت روزنامه شرق اظهار داشت: آيا وقتي يك قاضي يا مدير اشتباه كند، او را سريع بركنار يا اعدام مي‌‏كنند كه در مورد اشتباهات احتمالي يك روزنامه اين طور برخورد مي‌‏كنند.
مجتبي واحدي در گفت‌‏وگو با خبرنگار "ايلنا"، گفت: طبق قانون مطبوعات هيات نظارت بر مطبوعات تنها در صورتي مي‌‏تواند حكم توقيف يك روزنامه را صادر كند كه روزنامه يا به رهبري اهانت كرده باشد يا به مراجع عظام تقليد.
وي اضافه كرد: در روزنامه احتمال بروز اشتباه از هر نهاد و ارگاني بيشتر است زيرا مطالب روزنامه در كوتاه‌‏ترين زمان ممكن جمع‌‏آوري مي‌‏شود و بايد طبق يك زمان مشخص حجم معيني از مطالب جمع‌‏آوري شود و انتشار يابد لذا فكر مي‌‏كنم نبايد به خاطر يك اشتباه با كل روزنامه برخورد و آن را توقيف كرد البته اميدوارم مساله توقيف روزنامه شرق برطرف شود و اين روزنامه مجدد به عرصه مطبوعاتي كشور بازگردد چرا كه روزنامه شرق از روزنامه‌‏هاي تاثيرگذار چند سال گذشته بوده است و اگر اشتباهي نيز از جانب اين روزنامه صورت گرفته است، بايد به ترتيبي ديگر با آن برخورد شود.
سردبير روزنامه آفتاب يزد در پايان ابراز اميدواري كرد كه حكم توقيف موقت روزنامه شرق لغو شود و همچنين اين توقيف سر آغاز برخورد با ساير مطبوعات اصلاح‌‏طلب نباشد.
********
دبير انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران:
انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران توقيف روزنامه شرق را محكوم مي كند
انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران توقيف روزنامه شرق را محكوم و پس از تشكيل جلسه هيات مديره اعلام موضع خواهد كرد.
"
بدرالسادات مفيدي"، دبير انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگ و انديشه ايلنا, در رابطه با توقيف موقت روزنامه شرق تصريح كرد‌‏: پس از توقيف تعداد بسياري از روزنامه‌‏هاي كشور در سال 79 ،روند برخورد با مطبوعات با فراز و نشيب‌‏هاي بسياري توسط جريان تندرويي در بدنه حاكميت پيگيري مي شود .
وي افزود : اين جريان با ترسي كه نسبت به خطر آفرين بودن فضاي آزاد مطبوعات براي خود داشته طي سال هاي اخير برخوردهاي گوناگوني را با روزنامه هاي كشور انجام داده است كه در دولت "خاتمي" مستقيما از سوي دستگاه قضايي و دادستاني پيگيري مي شد، به طوري با سود جستن از برخي ابزارهاي شبه قانوني و با استناد به مواد 12 و 13 اقدامات قانوني و ترتيبي كه مصوب سال 1333 و مربوط به قاتلان و افراد خطرناك بود آنان را مورد خطاب قرار مي دادند .
دبير انجمن صنفي روزنامه نگاران ايران گفت‌‏: اما با توجه به يكسان سازي تركيب هيات نظارت در يك‌‏سال اخير اين روند برخورد به گونه‌‏اي ديگر متصور شد .
وي خاطر نشان كرد‌‏: به اعتقاد من اگر قرار است با تخلف مطبوعه اي برخورد شود بايد با تشكيل دادگاه مطبوعات صورت گيرد تا انگيزه‌‏ها و نيت هايي كه در پس اين مساله وجود دارد روشن شود و در رابطه با كاريكاتور اخير روزنامه شرق نيز بايد با حضور صاحبنظران و كارشناسان و همچنين مدير مسوول روزنامه استنادات ارائه اين اثر مشخص شود .
وي با اشاره به تصميم هيات نظارت بر مطبوعات در خصوص تغيير مدير مسوولي روزنامه شرق افزود: درخواست "رحمانيان" براي تقاضاي مهلت دو ماهه به لحاظ حمايتي كه در خصوص اين روزنامه وجود داشت، بود؛ چرا كه مسلما مدير مسوول جديد روزنامه شرق بايد فردي جامع الاطراف باشد كه احاطه كاملي به موضوعات اطراف خود در مباحث سياسي و فرهنگي داشته باشد و علاوه بر آن توانايي اداره روزنامه مهمي چون شرق با تعداد صفحات بالا و حجم كار فراوان را دارا باشد .
دبير انجمن صنفي روزنامه نگاران با بيان اينكه بايد با تقاضاي "رحمانيان" با تسامح بيشتري برخورد مي شد،گفت: در بحث كاريكاتور و طرحي كه هيچ توضيحي در خصوص آن وجود ندارد نيز برداشت هاي متفاوتي مي تواند وجود داشته باشد‌‏, اعضاي هيات نظارت بر مطبوعات بايد اجازه مي دادند كه اين كاريكاتور با يك فعاليت كارشناسي مورد ارزيابي قرار مي گرفت و با استناد به ماده 12 كه در آن به موارد ماده 6 و موضوع الهادي اشاره مي كند را دستاويز تصميم خود قرار نمي دادند، چرا كه توهين‌‏آميز بودن اين اثر موضوعي نيست كه با يك برداشت ساده قابل اثبات باشد .
********
مدير مسوول روزنامه اعتماد ملي:
تعطيلي روزنامه شرق سبب آثار زيان باري در حوزه اطلاع رساني خواهد شد
در زماني كه كشور با مسائل فراوان جهاني سر در گريبان است، گشودن حوزه‌‏هاي فردي جديد حاصلي جز انحراف افكار عمومي و فشار مضاعف بر تيم مذاكره كننده ندارد كه اين امر نيز با منافع ملي و تدابير درست آن ناسازگار است.
"
محمدجواد حق شناس"، مدير مسوول روزنامه اعتماد ملي در گفت‌‏وگو با خبرنگار گروه فرهنگ و انديشه خبرگزاري كار ايران‌‏, ايلنا , در رابطه با تصميم اخير هيات نظارت بر مطبوعات در توقيف روزنامه شرق تصريح كرد: در مرحله اول تعطيلي يك روزنامه در صنفي كه كارشان از مصاديق فعاليت هاي سخت و زيان آور است را محكوم مي كنم.
وي افزود: ثانيا عدم انتشار روزنامه وزين , جدي و پر مخاطبي كه با تلاش فراوان در عرصه اطلاع رساني به چاپ مي رسيد را تصميم گيري همراه با عجله ارزيابي مي كنم كه داراي آثار زيان باري در امر اطلاع رساني خواهد بود .
مدير مسوول روزنامه اعتماد ملي گفت‌‏: در اين مقطع زماني كه تمامي نگاه هاي جهاني متوجه ايران است و پرونده هسته اي آن در دستور شوراي امنيت سازمان ملل قرار دارد هر خبر جديد مي تواند سبب تضعيف موضع مذاكره كنندگان پرونده هسته‌‏اي در مذاكره با نمايندگان اتحاديه اروپا باشد.
******
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت:
توقيف روزنامه منتقد دولت تلاش براي خاموش كردن باقيمانده نغمه‌‏هاي غيرهمسوست
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي گفت: توقيف مهمترين روزنامه منتقد دولت، تفسير اجتناب‌‏ناپذيري از تلاش جناح حاكم براي خاموش كردن باقيمانده نغمه‌‏هاي غيرهمسوست.
كريم ارغنده‌‏پور در گفت‌‏وگو با خبرنگار "ايلنا"، با اشاره به توقيف روزنامه شرق تصريح كرد: در شرايطي كه حدود سه ماه به انتخابات خبرگان و شوراها باقي مانده است، خاموش كردن اثرگذارترين رسانه غيرهمسو با جناح حاكم، محدود كردن فضاي ارتباطي و يك طرفه كردن جاده انتخابات به نظر مي‌‏رسد.
وي افزود: نوع برخورد جناح حاكم با منتقدان خود شاخص‌‏ترين معيار و محك ميزان آزادي در كشور و برجسته‌‏ترين نقطه در كارنامه آنها در زمان حاكميت يكپارچه است. از سوي ديگر به نظر مي‌‏رسد فارغ از جنبه‌‏هاي قانوني و سياسي، از زاويه مصلحت‌‏سنجي نيز در شرايطي كه به واسطه حساسيت‌‏هاي بين‌‏المللي در زمينه پرونده هسته‌‏اي منطقا اتحاد و تقويت همبستگي در داخل بايد مهمترين مولفه در جهت تامين منافع و امنيت ملي محسوب شود، توقيف مهمترين رسانه منتقد امري فاقد درايت بوده است.
ارغنده‌‏پور با بيان اينكه به نظر مي‌‏رسد تلقي جناح حاكم از افكار عمومي، پديده‌‏اي بدون روح است كه مي‌‏توان با تبليغات غالب و يك سويه آن را به هر سو كه اراده مي‌‏كنند، سوق دهند، تصريح كرد: اين تلقي توهين‌‏آميز از افكار عمومي اگر درست باشد، نشانگر اختلال اساسي در نحوه نگرش آنها از پديده افكار عمومي است، پديده دوم خرداد، شاهدي قوي در اين باره است ولي متاسفانه عبرت‌‏آموزي از تاريخ در كشور ما امري غريب است.
وي افزود: متاسفانه فضاي رسانه‌‏اي كشور روز به روز به سستي مي‌‏رود كه امكان‌‏پذيري روزنامه‌‏نگاري مستقل و اطلاع‌‏رساني مطلوب را منتفي نشان مي‌‏دهد.
اين عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي راي هيات نظارت بر مطبوعات در مورد روزنامه شرق را فاقد وجاهت قانوني خواند و گفت: هيات نظارت بايد به اين پرسش پاسخ دهد كه طبق كدام مجوز قانوني، در خصوص يك نشريه واحد اختيار رد صلاحيت مديرمسوولي را كه قبلا احراز صلاحيت‌‏شده دارد؟ تفسير موسع از قانون معمولا مربوط به زماني است كه به نفع شهروندان و در جهت توسعه آزادي‌‏هاي جامعه و محدود كردن عناصر قدرت است ولي ظاهرا در كشور ما مساله برعكس است و متاسفانه پاره‌‏اي نهادها برخلاف روح قانون اساسي و شيوه مردم‌‏سالارانه پذيرفته شده در آن، به اقداماتي دست مي‌‏زنند كه به جاي توسعه آزادي در جهت قبض آن و توسعه محدوديت قانون را تفسير مي‌‏كنند.

 

محمد علی ابطحی/ وب نوشت

 

۰ شهریور ماه ۱۳۸۵    ساعت : ۴۲ , ۱۷
خبرگزاري انتخاب : خبر کوتاهی بود. شرق توقیف شد. دلایل مثل همیشه: ۷۰ شکایت مقامات رسمی و غیررسمی که در روزهای تصمیم به کار حقوقی می آید و پشتوانه ی عملیاتی میشود؛ نکته دیگر در ظاهر، به خاطر کاریکاتوری که باز هم معتقدند به افتخارات ترک زبانان و آذری ها جفا شده است. با توجه به بازگشایی مجدد روزنامه ایران، گویا کسانی هستند که همواره میخواهند ترکها را رویاروی اهل فرهنگ قرار دهند. اگر چنین باشد این از همه ی اهانت ها برای ترکهای با فرهنگ ایران توهین آمیزتر است.

دلیل فنی تغییر مدیر مسئول هم که بنا به گفته ی مسئولان شرق قابل حل بود. اما جدای از این حرفها، شامه اهالی سیاست بفهمی نفهمی حس میکنند که روزنامه ها نباید از یک حد معینی در جامعه تأثیرگزارتر شوند؛ و در بعضی مسائل هم که اصلاً کسی نباید هیچ نوع اطلاع رسانی انجام دهد. شرق هم تأثیر گزار شده بود و هم تنها رسانه جدی و پرتیراژ مجموعه ای بود که قرار نبود حرفشان شنیده شود.

سال انتخابات و روزهای سرنوشت ساز اتمی، شب سالگرد شرق و حضور همه ی اندیشمندانی که بهتر است نیندیشند و دفاع از خاتمی و پوشش مخالفت گسترده با هتاکان هم مثل رفیق بد و ذغال خوب نباید بی تأثیر باشند. ما که امیدواریم شرق دوباره منتشر شود، ولی اگر نشد تا همین جای کار هم شرقی ها در این دوران سخت که قرار نبوده صدای خیلی ها شنیده شود و آنها چنین کردند، کارشان کارستان بوده است. ملت ایران و تاریخ، قدر شناس بر و بچه های شرق خواهند بود. حیف شد. شرق واقعاً روزنامه بود!

محمد علی ابطحی/ وب نوشت

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست  


Free Web Counters & Statistics