نویدنو:27/12/1385                                                                     صفحه قابل چاپ است

آيا بايد از پوپوليسم ترسيد؟ 

 لوموند ديپلماتيك  نوامبر ۲۰۰۳
 

تعجب انگيز است که عموماً با پديده يِ پوپوليسم با شکلي کليشه اي، چون پديده اي بي معنا يا نوعي «پيش آمد بديع» برخورد ميشود. يک جا براي تحليلي آشفته از پيروزي لويز ايناسيو «لولا» دو سيلوا در برزيل بکار گرفته ميشود؛ جاي ديگر براي تحليل سياست هوگو چاوز در ونزوئلا؛ چندي پيش در صدر آرا قرار گرفتنِ آقاي کريستف بلوشر از اتحاديه دمکراتيک ميانه رو در سوئيس را با آن توضيح ميدادند و در گذشته ترقي برنارد تاپي را در فرانسه و مدتها پيش براي تحليل پوژاديسم يا بولانژيسم به آن توسل مي جستند.

شخصيتهاي ديگري نيز به کاربرد «پوپوليسم تلويزيوني» متهم شده اند: سيلويو برلوسکوني رييس دولت ايتاليا، ژوزه بووه سنديکاليست، ژان ماري لوپن رييس جبهه ي ملي.... بدينسان تحليل اين اصطلاح دشوار است و رخددادهايي که با اين عنوان توصيف ميشوند، قابل طبقه بندي نيستند. در ميان کساني که کاملاً و يکسره از استفاده از اين اصطلاح دست شسته اند تا کساني که با رضايت خاطر آن را به کار ميبرند (١)، متخصصان معدودي تعريفي درست از پوپوليسم داده اند.

ريشه ي واژه ي پوپوليسم به واژه ي ديگري برميگردد که خود سرشار از ابهام است: مردم. گفتمان پوپوليستي منطبق با شکل مستقيم توسل به «توده ها» است که ماهيت، مقاصد و پيامدهايش قضاوتي ايدئولوژيک را مطرح ميکند. بنابراين پوپوليسم با پذيرش «گفتمان پوپوليستي» نميتواند پيشاپيش جذب جنبشي ارتجاعي، عوامفريب يا فاشيستي شود، چنانکه عده اي گمان ميکنند. هدف اين ملغمه از مدتها قبل کوشش براي جلوگيري از تفاسير ظريفتر بوده تا آنرا از تاريخ جدا سازد گويي پوپوليسم پديده اي بي ريشه و بدون دلايل واقعي است.

تنوع جنبشهاي پوپوليستي در طول تاريخ دشواري مقايسه ميان آنها را بدون آنکه به تحليلي مشترک بيانجامد، نشان ميدهد. اگر دوران مدرن را در نظر بگيريم، به نظر ميرسد که تجارب روسيه، آمريکا و آمريکاي لاتين از همه شاخصتر باشند.

پوپوليسم آمريکاي لاتين که در سالهاي دهه ي ١٩٣٠ پديدار شد، خود بينهايت متغير است، و در ميان نمونه هايي که مکرراً نقل ميشوند از همه بارزتر است. برخي از شخصيتهاي کاريزماتيک اين پوپوليسم به نام ملت و عدالت اجتماعي، در مقابله با دولتهاي ضعيف و فاسد ظهور کردند و تبلور اميد و آرزو بودند. از ميان اين تجربه ها، شخصيت کاريزماتيک خوان دومينگو پرون، و گفتمانِ آتشينِ همسرش «اويتا»، از همه معروفتر است. پرونيسم تجسم مطالباتي سه گانه اي بود از: ناسيوناليسم، ضدامپرياليسم و گرايش همه طبقاتي ( ترانس کلاسيسم).

به ويژه در نخستين دولت پرون (١٩٤٦-١٩٥١)، وي تعهداتي را در ارتباط با طبقات محروم les descamisados (ژنده پوشان) پذيرفت. حضور هنوز زنده ي اسطوره پرونيستي نيز جز با اين دليل قابل درک نيست. آرژانتين همراه با پرون پيشرفته ترين سياست اجتماعي در آمريکاي لاتين (گل سرسبد سيستم) و اضمحلال زودرس چپ را تجربه کرده است.

به نام ارزشهاي متناقض

جنبشهاي پوپوليستي در ادامه راه خود به نام ارزشهايي متناقض تا دوران معاصر ادامه يافته اند: در اکوادور در زمان رييس جمهور شجاع آن ابداله بوکرم (مه ١٩٩٦ ـ فوريه ١٩٩٧) که در محاصره ي ثروتمندترين افراد کشور «حکومت تهيدستان» را پيشنهاد کرد؛ در پرو تحت حکومت ليبرال آلبرتو فوجي مورو؛ يا هم اکنون در رياست جمهوري «اجتماعي» هوگو چاوز در ونزوئلا. اين کودتاچي نظامي سابق که فارغ التحصيل علوم سياسي از دانشگاه سيمون بوليوار است، موفق شده امواج پرشور جنبش مردمي را که فساد دستگاههاي سياسي را طرد و در انتظار تغيير روزشماري ميکرد، سازمان و جهت دهد.

لوييز ايناسيو «لولا» دو سيلوا، سنديکاليست سابق برزيلي، قبل از کسب قدرت، رهبر کاريزماتيک حزب کارگران بود و مدتها چون شخصيتي پوپوليست معرفي ميشده است. از زماني که وي پلانالتو (٢) را به اشغال خود در آورد، با حفظ گفتمان چپ، با عملکردي پراگماتيستي خود را آماده ي پيمان بستن با نهادهاي بين المللي بويژه صندوق بين المللي پول نشان ميدهد و مواضع خود را در جهت ميانه روي تعديل ميکند؛ صفت پوپوليستي ديگر هميشه به نام او چسبانده نميشود.

اگر در گذشته، ايدئولوژي سوسياليستي يا ناسيوناليستي حاکم بود، در سالهاي اخير، آن چنانکه کارلوس منعم در آرژانتين يا فوجي مورو در پرو نشان داده اند اين گرايش ليبرالي است که حکمراني ميکند. پديده نوين آن است که جنبشهاي پوپوليستي قوياً به بازاريابي و رسانه ها متوسل ميشوند. اکنون از پوپوليسم تلويزيوني سخن گفته ميشود. با اين همه، «لولا» دو سيلوا و هوگو چاوز با موقعيتي متناقض روبرو هستند: در برزيل، هنگام سه تلاشِ سابق لولا براي دستيابي به رياست جمهوري، رسانه ها مبارزه ي شديدي را عليه او پيش بردند؛ آنها خيلي دير در زمان چهارمين نبرد انتخاباتي لولا، هنگامي که گفتمان چپ او فاقد راديکاليسم شده بود، به او ملحق شدند. در ونزوئلا، در حاليکه چاوز هنوز برنامه ي معروف «الو، رئيس جمهور» خود را اجرا ميکند، اپوزيسيون بر رسانه هاي خصوصي مسلط است و با مساعدت آنهاست که مبارزه براي بي ثبات کردن رييس جمهور پيش برده ميشود.

بدين ترتيب، اينجا يا آنجا، نئوپوپوليستها در مبارزات سياسي خود ماهرانه از تکنولوژيهاي جديد ارتباطي بهره برداري کرده اند. بدينسان در مکزيک فرمانده مارکوس به مقام استادي در هنر ارتباطات سياسي دست يافته است. با اين همه، با وجود آنکه وي از اين طريق مرتبا مردم (سرخپوست و مکزيکي) را به مبارزه فرا ميخواند، به هيچوجه بدنبال تصاحب قدرت نيست حتي اگر اين امر امکانپذير ميبود. به چه علت؟ پوپوليسم؟

آمريکاي لاتين از لحاظ اين پديده ي سياسي منحصربفرد نبوده است. اقدامات معيني به همين ترتيب در فرانسه رخ داده است و عملاً اينجا و آنجا تجربيات تازه اي در سراسر جهان پديد آمده است (مقاله ضميمه). با اين تاريخ غني و متناقض به دشواري ميتوان برداشتي متجانس از پوپوليسم داشت. با اين همه، چندين نشانه را ميتوان در آن تشخيص داد.

در وهله ي نخست، پوپوليسم به ويژه پديده ي دوران گذار، انفجاري و تقريباً موقتي است که در قلب بحراني عمومي و در زماني که وضعيت موجود سياسي ـ اجتماعي براي بيشتر مردم غيرقابل تحمل شده است، رشد ميکند. پوپوليسم زنگ خطر، هشداري پرسروصدا و عجيب و غريب است و نه انفجاري که همه چيز را در مسير خود با خويش ميبرد. پوپوليسم ضرورتاً منجر به تغيير قطعي رژيم نميشود. بي شک، اگر پيام او مورد توجه طبقات حاکم قرار نگيرد، فراخوان توده ها به عمل، تنها راه حل ممکن، براي تغيير وضعيتِ به بن بست رسيده است. جوهر آن، در جوش و خروش اجتماعي اي نيست که با آن همراه ميباشد بلکه آن هيجان عميقي است که تحريک کننده آن است. عامل انسجام نه اجتماعي بلکه رواني است. اين واکنشي عصبي و سرشار از بدگماني نسبت به نهادها و در مقابل نيروهاي گريز از مرکزي است که اسطوره هاي بنيادين ملت را مورد تهديد قرار ميدهند.

در دومين وهله، همواره پوپوليسم در وجود فردي کاريزماتيک و خداگونه تجسم مييابد. احتمالاً همين موضوع است که به آن در تحليل روانشناسي جايگاه ويژه اي ميدهد.(٣) کاريزما با انرژي شيوع يابنده ي خود نقش ضدافسردگي ايفا ميکند. شيفته کننده و اغواگر، در تماس مستقيم و پرشور، امکان بسيج و سازماندهي مردمي تسليم اما خشمگين را ميدهد. اين خصيصه ي ماورا طبقاتي و مشترک بودن در ميان همه اقشار آن است که قادرش ميسازد بر فراز شکافهاي سياسي کلاسيک عمل کند. فراخوان پوپوليستي همه مردم را خطاب قرار ميدهد، تمام آناني که به سکوت در برابر بيعدالتي و بينوايي تن داده اند. در اين فراخوان، کنشهاي بزرگ جمعي و ارزشهاي مشترک طلب ميشود. اين قدرت عاطفي و جزء منطقي پوپوليسم است. اين آميزه است که قدرتش را به وجود ميآورد.

علاوه بر اين، هيچکس برد روانشناختي پوپوليسم را ناديده نميگيرد. بحرانها چاشني انفجار آن هستند. به اختصار، جنبشهاي توده اي دو حالت رواني اجتماعي را همراه ميکنند: جذب و اغوا. در مورد اغوا، فرمول فيلسوف اسپانيايي، بالتازار گراين (١٦٠١-١٦٥٨)، هنوز معتبر است: «براي اغوا کردن بايد کوچک شد» . بدينسان، رهبري کاريزماتيک نقشي اساسي در بازيابي هويت توده ها ايفا ميکند.

بنابراين نبود برنامه اي معين يا دکتريني ايدئولوژيک تعجب آور نيست: پوپوليسم نه به معناي ايده اي بکر است نه يک تئوري عمومي، چه رسد به اين که برداشتي از انسان و جامعه باشد. پيش از هر چيز، اراده اي است براي بازسازي تعلقات عمومي. بدينسان، از نظر ارنستو لاکلاو (٤)، پوپوليسم نه جنبش نقد اجتماعي است نه رژيمي دولت سالار، بلکه پديده اي است از نوع ايدئولوژيک که ميتواند در داخل سازمانها و رژيمها، طبقات و صورت بنديهاي سياسي با تفاوت و فاصله بسيار، به وجود آيد. و به همين دليل است که تحليل ايدئولوژيِ آن، خارج از حمايت ويژه اش از يک طبقه ي اجتماعي، ضروري است.

نشانه هاي سرخوردگي

برخي پوپوليسم را با ناسيوناليسم و فاشيسم همانند دانسته اند. هيچ چيز به استثناي دلايل ايدئولوژيک يا لفاظيهاي گروهي نميتواند اين ديدگاه را مورد تاييد قرار دهد. ناسيوناليسم مانند فاشيسم بيانگر مفهومي تماميت خواه از جهان است که در آن هويت ملي در تحليل نهائي در چارچوب دکتريني مربوط به نژاد يا قدرتي مقدس، تعريف ميشود. علاوه بر اين، دستگاه دولت و ارتش، بويژه در مورد فاشيسم، عناصري اصلي هستند که همزمان براي محدود کردن توده ها با يک ايدئولوژي ميهن پرستانه يا تماميت خواه و، براي حاکم کردن نظمي آهنين به نام سنت، نژاد و رهبري که کيش او، اوج سلسله مراتب رسمي است، بکار گرفته ميشوند. اين دکترينها مستلزم يک تئوري توسعه طلب دولت و به علاوه هژموني طلب ميباشند. جنگ به مثابه ي پيامدي متعالي ناگزير شمرده ميشود. در جنبش پوپوليستي هرگز چنين چيزهائي را نميتوان يافت.

به اين ترتيب، طبقه بندي « لوپن » (رهبر جريان ناسيوناليزم افراطي بنام جبهه ملي در فرانسه. م) در مقوله ي «ناسيونال پوپوليست»، چنانکه برخي از سياستمداران انجام ميدهند، قوياً جاي بحث دارد. اين همگون سازي ميتواند از طرفي به کم اهميت جلوه دادن خطر عميق جبهه ملي بيانجامد و در همان حال باعث بي اعتبار کردن نمودهاي مردمي شود: آيا تمام فراخوانها به مردم اراده اي را پنهان ميکنند که در پس آن پيروز شدن يک ايدئولوژي خاص نهفته است که ماهيتاً متضاد با ارزشهاي دمکراسي است؟

اگر پوپوليسم به صورت سلبي ظهور نميکند به اين دليل است که با موقعيت بحراني جامعه و حضور نشانه هاي سرخوردگي گره خورده است. عدم تحرک نخبگان در قدرت، اين وضعيت درهم ريخته ي سياسي را سبب ميشود. ايمان ملت ترک ميخورد. آينده ترسناک است. شک و ترديد به سکوتي همدستانه تبديل ميشود و فردگرايي تنگ نظرانه و انتزاعي جايگزين شوق و شور مدني افراد ميشود.

بحران بن بستي است که در آن ايده آل يوناني فضيلت به کلبي گرايي و تسليم شدني از سر احتياط ميانجامد. نخبگان خود را مقابل تنگنايي بدون راه حل مييابند: قطع رابطه يا کناره گيري. اين نبود روشن بيني نيست که مشخصه ي سياستمدران در شرايط بحراني است بلکه نبود شجاعت است. مخالفان پوپوليسم نقد خود را بر خطري عمده يعني پيدايش ديکتاتور استوار ميسازند. اما تحليلهايشان دلايل را ناديده ميگيرد. حال آنکه اين خطر هم زودگذر است و هم موهومي است تا واقعي. تاريخ معاصر بدفعات نشان داده است که پوپوليسم به شرط آنکه با فاشيسم درآميخته نشود، به ديکتاتوري تبديل نخواهد شد. اين جنبش يا در چارچوب يک خواسته (دمکراسي بيشتر) و يا تقاضاهاي مردمي در نبود پروژه اي جمعي، باقي ميماند.

آلن پسين طرفدار استفاده از رهيافت اسطوره اي در تحليل فرايندهاي اجتماعي از جمله پوپوليسم است. (٥) اسطوره، ايده آلي را که واقعي بنظر ميرسد، مطرح ميکند، اما توضيحي درباره ي آن نميدهد. اين گونه اي توسل به تجربه اي جمعي و شيوه اي از رابطه ي مستقيم با ديگران است. و اينجاست آن قدرتِ انسجام و اميدي که فراتر از قيد و بندهاي سفت و سخت نهادي عمل ميکند.

هنگامي که پوپوليسم روند عادي پيدا نميکند، همانند مورد ناپلئون سوم در فرانسه يا پرون در آرژانتين، پديده اي زودگذر ميشود که با بازگشت به نظم حاکم خاتمه مييابد ( به عنوان مثال ميتوان به وقفه ي ميان بولانژيستها و پوژديستها در فرانسه اشاره کرد). با اين همه برخي از نويسندگان گمان ميکنند که پوپوليسم يکي از اشکال گذار دمکراتيک است. بدينسان از نظر جينو جرماني، پوپوليسم بيانگر شکست نهادهايي است که مسئول يکپارچگي مردمي (خانواده ها ، مدارس، شرکتها، سنديکاها، احزاب سياسي) هستند که ميبايد خود را با مطالبات اقتصادي و فني مدرنيزاسيون پرشتاب صنعتي وفق دهند.(٦) پوپوليسم امکان چالش با وضعيت موجود و رشد روحيه ي سازش ناپذيري را براي شتاب بخشيدن به اداره ي بحران و جستجو براي تعادل اجتماعي و سياسي تازه فراهم ميآورد. نويسندگان ديگري در آن ديکتاتوري پوشيده را مي بينند. بدينسان است که هنوز تجربه پرونيستي در چپ آرژانتين اختلاف آفرين است.

رنسانس پوپوليسم از بيست سال پيش، بحران جوامع مبتني بر دمکراسي پارلماني را نشان ميدهد. اين رنسانس جهاني و در نتيجه بيسابقه بوده و تاثير رواني رسانه اي اش فزاينده است. واژگوني يکباره (و نه ضرورتا خشن) ساختارهاي اجتماعي و سياسي در نتيجه ي جهاني شدن ليبرالي، با آشوبي مشابه در ساختارهاي فيزيکي، عادات و بازنمودها همراه بوده است. (٧) انباشت نوميدي رفته رفته دلسردي جديد و بزرگي را بوجود ميآورد. قديميها نه خود را در جمهوري غمگين و تسليم شده ي مدرنها باز مي شناسند و نه در جامعه ي «ليبرال اجتماعي» که بيش از پيش خودکامه و بسته ميشود. همين است که نگران کننده است. تا آنجا که بديل چندان شادي بخش نيست: شورش انفجارگونه يا در خود فرورفتن مصلحت جويانه است.

بنابراين شناخت عامل بيماري اجتناب ناپذير است. حضور پوپوليسم همانند تبي فزاينده است. اگر اين تب نشانه ي بيماري است، خودِ بيماري نيست.

يادداشتها

١) مارگارت کنوان ، پوپوليسم، Junctions books ، لندن، ١٩٨٢

٢) کاخ رياست جمهوري.

٣) رجوع کنيد به رهبر کاريزماتيک، Desclée de Brower, coll ، "تحريک"، پاريس، ١٩٩٨.

٤) ارنستو لاکلائو، سياست و ايدئولوژي در تئوري مارکسيستي، Siglo ، مکزيک، ١٩٦٨.

٥) آلن پسين، اسطوره مردم و جامعه فرانسه در قرن بيستم، PUF ، پاريس، ١٩٩٢.

٦) جينو جرماني، Politica y sociedad en una epoca de transicion ، Paidos ، بوئنوس آيرس، ١٩٧٨.

٧) فرناندو کادوزو و انزو فالتو ، تئوري وابستگي، Anthropos، ١٩٧٩

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست                                   

Free Web Counters & Statistics