برای آزادی ، دموکراسی ،صلح، استقلال و عدالت اجتماعی                         آزادی زندانیان سیاسی 
نویدنو -  کتاب - رحمان هاتفی  درباره ما -  بایگانی

2020-10-18

نویدنو  26/07/1399           Print Friendly, PDF & Email      چاپ مطلب

 

  • درگیری ها در قره باغ که در اواخر سپتامبر شدت گرفت، طبق گفته برخی منابع، چند صد کشته برجای گذاشته است. علیرغم توافقات صورت گرفته برای پرهيز از ادامه حملات نظامی، هنوز آتش بس پایدار بين طرفين برقرار نشده است. مدیرکل خبرگزاری "روسیه امروز" دیمیتری کیسلف در باره جنگ قره باغ با رهبران ارمنستان و آذربایجان به گفتگو نشسته است.

     

 

 

 

 

گفتگو با رئیس جمهور آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان در باره ی بحران قره باغ

اخبار روز

درگیری ها در قره باغ که در اواخر سپتامبر شدت گرفت، طبق گفته برخی منابع، چند صد کشته برجای گذاشته است. علیرغم توافقات صورت گرفته برای پرهيز از ادامه حملات نظامی، هنوز آتش بس پایدار بين طرفين برقرار نشده است. مدیرکل خبرگزاری "روسیه امروز" دیمیتری کیسلف در باره جنگ قره باغ با رهبران ارمنستان و آذربایجان به گفتگو نشسته است. کیسلف در گفتگو با الهام علی اف رئيس جمهور آذربایجان و نيکول پاشينيان نخست وزير ارمنستان سوال های یکسانی از دو طرف پرسیده و برای پاسخگويی به آنها زمان یکسان نیز داده شده است

 

درگیری ها در قره باغ که در اواخر سپتامبر شدت گرفت، طبق گفته برخی منابع ، چند صد کشته بر جای گذاشته است. علی رغم توافقات صورت گرفته با میانجیگری روسیه ، هنوز آتش بس پایدار برقرار نشده است. مدیرکل خبرگزاری “روسیه امروز” دیمیتری کیسلف در باره جنگ قره باغ با رهبران ارمنستان و آذربایجان به گفتگو نشسته است. دیمیتری کیسلف در گفتگو با الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان سوال های یکسانی از دو طرف پرسیده و برای پاسخگویی به آنها زمان یکسان نیز داده شده است. هر دو گفتگو را اینجا به نقل از اسپوتنیک می خوانید:

مصاحبه با نخست وزیر ارمنستان

آقای نخست وزیر، سلام. بسیار سپاسگزارم که موافقت کردید در این زمان دشوار برای ارمنستان و کل دنیا به سوالات ما پاسخ دهید. نتایج درگیری ها میان ارمنستان و اذربایجان را از ۲۷ سپتامبر را چگونه ارزیابی می کنید؟ دو طرف چه ضررهایی دارید و آیا اسرایی نیز وجود دارند؟

نیکول پاشینیان: اوضاع بسیار دشوار است. تلفات زیادی از هر دو طرف درگیر وجود دارد. ارتش قره باغ اوضاع را سر و سامان می دهد ، عملیات دفاع را سازمان می دهد و من می توانم شرایط را بسیار دشوار ارزیابی کنم.

یعنی هنوز نمی توان میزان خسارت طرفین درگیر و تعداد زندانیان را ارزیابی کرد؟

بدیهی است که هزاران قربانی در هر دو طرف وجود دارد و من فکر می کنم این یک جنگ بسیار شدید است. بسیاری از کارشناسان می گویند این یک جنگ بی سابقه در قرن ۲۱ است. زیرا انواع سلاح ها در این درگیری حضور دارند: تانک ، هواپیمای بدون سرنشین ، هواپیما و هلی کوپتر ، خودروی زرهی ، توپخانه ، توپ موشکی و غیره. و تعداد زیادی از سربازان و نیروها در این درگیری ها حضور دارند یعنی نبردهای بسیار گسترده و شدیدی در جریان است و در حال حاضر ارتش دفاع شخصی قره باغ در خط دفاعی قرار دارد. و در واقع ، می توان گفت که برنامه های ترکیه و آذربایجان برای کنترل قره باغ با یک حمله رعد اسا در حال حاضر شکست خورده است.

آقای نخست وزیر ارمنستان، ما اغلب در مورد تروریست های خارجی که در کنار خط آذربایجان می جنگند، می شنویم. آیا شما مدرکی در این مورد دارید و آیا خارجی ها در کنار ارمنستان می جنگند؟

همه دنیا پیش از این نیز در این باره صحبت کرده اند. این موضوع به درک اینکه چه کسی و به چه دلایلی این خصومت ها را آغاز کرده است کمک خواهد کرد. البته ، شواهد مشخصی وجود دارد که نشان می دهد جنگجویان تروریستی از سوریه در نبردها علیه قره باغ شرکت می کنند. این شواهد ویدئویی قبلاً در شبکه های اجتماعی و رسانه ها منتشر شده است. و اکنون واضح است که ترکیه حامی اصلی این جنگ است. ترکیه این جنگجویان تروریستی را به منطقه درگیری قره باغ انتقال داده است. و با تصمیم و تحت حمایت ترکیه ، تصمیم به شروع یک جنگ ، حمله به قره باغ گرفته شد.

مهم است که بدانید، چرا؟ زیرا بدیهی است که ارتش آذربایجان به تنهایی توانایی جنگیدن علیه ارتش دفاع شخصی قره باغ را ندارد. بنابراین ، ترکیه تصمیم به جذب و انتقال تروریستها ، نیروهای ترک گرفت – آنها نه تنها در هدایت عملیات نظامی بلکه مستقیماً در نیروهای ویژه ارتش ترکیه (در سطح زمینی) نقش دارند. براساس برخی اطلاعات ، نیروهای ویژه ارتش پاکستان نیز در این درگیری ها نقش دارند. من فکر می کنم حداقل تا آنجا که به مشارکت شبه نظامیان در ترکیه مربوط می شود، این امر ثابت شده است، زیرا بسیاری از رسانه های بین المللی در حال بحث درباره این موضوع است.

در روزهای اخیر اطلاعات بسیار مهمی از روسیه، از قفقاز شمالی، از کشته شدن شبه نظامیان در چچن و داغستان ، و اطلاعاتی مبنی بر اینکه این شبه نظامیان از خارج و از سوریه آمده اند، منتشر شد. و ارتباط مستقیمی در این فرایند وجود دارد: شبه نظامیان سوریه توسط ترکیه به منطقه درگیری در قره باغ منتقل شدند تا جنگی علیه قره باغ آغاز کنند و اکنون آنها در قفقاز شمالی حضور دارند، این یک واقعیت نشان می دهد که این وضعیت دیگر فقط مربوط به درگیری در قره باغ نیست، بلکه از منطقه فراتر رفته است. این در حال حاضر یک منازعه کامل منطقه ای است که منافع خاص کشورهای منطقه را تحت تأثیر قرار می دهد. و من فکر می کنم که به ویژه در روسیه باید نسبت به این واقعیت بسیار توجه داشت.

در مورد ارمنستان: البته حضور نیروی خارجی در این منطقه وجود ندارد که از سمت قره باغ بجنگد. ممکن است برخی از ارامنه باشند که به عنوان مهاجر در کشورهای دیگر (دیاسپارا) برای حمایت از هموطنان خود آمده باشند. اما مسلماً نمی توان آنها را نیروهای درگیر نیست.

در توافق نامه های تاریخی ۱۰ اکتبر در مسکو، اصول اساسی حل و فصل بحران ذکر شده است، نظر شما در این خصوص چیست؟        

این اصول شامل موارد زیر است: این حق مردم در تعیین سرنوشت شان است، و این اصول شامل عدم استفاده از زور یا تهدید به استفاده از زور و حفظ تمامیت ارضی است. سوال این است که چگونه این اصول توسط طرفین تفسیر می شود. زیرا در طی روند مذاکره مشخص شد که طرفین این اصول را به شکل دیگری تفسیر می کنند. اکنون یکی از اصول اساسی نقض شده است، عدم استفاده از زور یا تهدید به زور برای حل مشکلات قره باغ یکی از مهمترین اصول هست.


آقای نخست وزیر، اگر ما در مورد سازش صحبت کنیم، منظور شما از سازش چیست؟ آیا ممکن است که شما به هیچ وجه از این موضع عقب نشینی نکنید؟

بله، حق تعیین سرنوشت مردم قره باغ یک اصل است. همواره ارمنستان برای چنین مصالحه ای آماده بوده است. مشهورترین طرح، طرح بیان شده در کازان است، زمانی که ارمنستان برای مصالحه آماده بود. اما آذربایجان از امضای این توافق نامه ها امتناع ورزید، زیرا آذربایجان حق تعیین سرنوشت ارمنیان قره باغ را نمی خواست و نمی خواهد. حق تعیین سرنوشت قره باغ برای ما خط قرمزی است که ما نمی توانیم از آن عبور کنیم.

ببخشید، من می خواهم دقیق بدانم که شما در مورد چه نوع سازشی صحبت کنید؟

من گفتم که ارمنستان آماده سازش است و شما پرسیدید آیا خط قرمزی وجود دارد که ما از آن عبور نخواهیم کرد. من گفتم بلی – وآن حق مردم قره باغ، برای تعیین سرنوشت شان است.

ما فقط در مورد خط قرمز صحبت کردیم، ایا در مورد سازش نظری دارید؟ آیا شما نمی خواهید نمونه ای از چنین سازش ها را نام ببرید، آیا من منظور شما را درست فهمیدم؟

می دانید، اکنون در بیانیه مسکو مراحل مشخصی در مورد نحوه بازیابی روند مذاکره بیان شده است و گامهای مشخصی نیز در این توافقنامه شرح داده شده است، ما آماده هستیم تا چنین گامهایی را برای حل مسئله قره باغ برداریم. ما آماده چنین مصالحه ای هستیم، تا جائی که آذربایجان آماده باشد، ما آماده سازش هستیم.

متشکرم ، آقای نخست وزیر. این جنگ با ظلم فوق العاده متمایز است، نظر شما در این باره چیست؟

این مسئله با جاه طلبی شخصی ارتباط ندارد. من می خواهم که منازعه قره باغ بر اساس سازش حل شود. ما باید چنین راه حلی را پیدا کنیم که برای همه طرفها – ارمنستان، قره باغ و آذربایجان قابل قبول باشد و این تصمیم نهایی خواهد بود.

آقای نخست وزیر، من تمام سوالات را از شما پرسیدم، شاید شما بخواهید چیز دیگری در پایان مصاحبه اضافه کنید؟

طبعاً. در پاسخ به اولین سوال شما، من گفتم که توجه به آن اهداف ترکیه در این روند دارد بسیار مهم است. من مطمئن هستم که پس از حوادث اوایل قرن ۲۰، ترکیه (می خواهد) به منطقه قفقاز جنوبی برگردد تا سیاست نسل کشی ارامنه در قفقاز جنوبی را ادامه دهد. بسیار مهم است که بدانیم که این هدف اساسی ترکیه است. نه یک هدف احساسی، بلکه یک هدف عملی است، زیرا ارامنه قفقاز جنوبی آخرین مانع برای ترکیه، برای گسترش به شمال، برای گسترش به شرق و گسترش به شرق جنوبی است.

من مطمئن هستم که این ادامه سیاست شاهنشاهی ترکیه است و حالا هرانچه در قفقاز جنوبی اتفاق می افتد باید در چارچوب سیاستی که ترکیه در دریای مدیترانه، لیبی، سوریه، عراق، یونان و قبرس دنبال می کند، مورد توجه قرار گیرد. همانطور که قبلاً گفتم، آنچه اکنون اتفاق می افتد، از درگیری محلی قره باغ فراتر رفته است، اکنون یک تقسیم و توزیع مجدد در حال انجام است. ترکیه می خواهد توزیع مجدد قفقاز جنوبی را انجام دهد. اگر دقیق تر بگویم، کنترل عموم قفقاز جنوبی را در اختیار گرفته و آن را به یک سکوی پرشی برای گسترش بیشتر در جهت شمال، شرق و جنوب شرق تبدیل می کند.

من فکر می کنم که در این وضعیت منافع امنیت ملی بسیاری از کشورها از جمله، در وحله اول فدراسیون روسیه است که از قبل تحت تأثیر قرار گرفته است. به عنوان مثال، این موضوع را از ناحیه چچن و داغستان می شنویم، وضعیت ناگوار است. این شبه نظامیان از کجا آمده اند – در چچن و داغستان، شبه نظامیان سوری وجود دارند؟ برای من واضح است که آنها از منطقه درگیری قره باغ آمده اند. و سوال این است که آیا این یک حادثه است یا اقدامی برنامه ریزی شده با هدف ایجاد بی ثباتی در قفقاز شمالی به منظور منحرف کردن توجه روسیه از حوادثی که اکنون در قفقاز جنوبی – در منطقه درگیری قره باغ برگزار می شود -. این یک تفاوت بسیار مهم است که باید در روسیه تحت بررسی و ارزیابی گیرد.

 

مصاحبه با رئیس جمهور آذربایجان

جناب آقای رئیس جمهور، من صمیمانه از شما برای این فرصت سپاسگزارم که در چنین شرایط سختی برای آذربایجان و برای همه جهان از شما سوالاتی می پرسم.

نتایج درگیری ها از ۲۷ سپتامبر را چگونه ارزیابی می کنید؟ بر اساس برآوردهای شما، ضرر طرفین چقدر است و آیا در این بین زندانیان زیادی وجود دارد؟

علی افدر ۲۷ سپتامبر، آذربایجان مورد حمله دیگری از سوی نیروهای مسلح ارمنستان قرار گرفت، این اولین حمله در سه ماه گذشته نبود. چیزی مشابه، اما در مقیاس کوچکتر، در ماه ژوئیه در مرز کشوری رخ داد، سپس این حمله دفع شد، سپس در ماه آگوست، هنگامی که یک گروه خرابکار از طرف ارمنستان به منظور انجام حملات تروریستی علیه مردم غیرنظامی و علیه ارتش و رئیس این گروه اعزام شد بازداشت شد، گروه در حال ارائه شهادت است.

در پایان ماه سپتامبر، شهرک های ما نیز مورد حملات توپخانه ای قرار گرفتند و در همان ساعات اولیه هم در بین غیر نظامیان و هم در ارتش تلفات داشتیم. تا به امروز، ما ۴۳ کشته در میان جمعیت غیرنظامی داریم و بیش از ۲۰۰ زخمی، حدود دو هزار خانه در روستاها و شهرهای مجاور خط تماس یا به طور کامل تخریب شده یا آسیب دیده اند.

متأسفانه، پس از توافق در مورد پارامترهای آتش بس، از جمله بمباران وحشیانه شهر گنجه، که در نتیجه آن ۱۰ غیرنظامی کشته و حدود چهل نفر زخمی شدند، حملات توپخانه ای از ارمنستان ادامه دارد. در مورد تلفات در میدان جنگ، طبق داده های ما، تلفات طرف ارمنی بسیار بیشتر از تلفات ما است. ما پس از مرحله داغ درگیری، خسارات خود را در میان نیروهای نظامی اعلام خواهیم کرد.

در مورد نتایج درگیری ها، که برای ارتش آذربایجان بسیار موفق هستند، ما توانستیم دیوار دفاعی عمیق دشمن را بشکنیم. در بعضی مناطق، حتی چهار خط دفاعی وجود داشت. البته زمین کوهستانی، دفاع را بسیار راحت تر از ضد حمله می کند.

تاکنون دهها سکونتگاه از اشغال آزاد شده است، از جمله شهر جبرائیل و بیشتر روستاهای منطقه جبرائیل، اکثریت قریب به اتفاق روستاهای منطقه فیضولی و روستای سوگووشان که از اهمیت استراتژیک برخوردار است.

ما اشغالگران را از ارتفاعات استراتژیک رشته کوه مورُوداغ بیرون راندیم و همچنان با موفقیت تمامیت ارضی کشور خود را بازیابی می کنیم.

ما از طرف های مختلف در مورد مشارکت مزدوران سوریه یا لیبی در کنار ارتش آذربایجان می شنویم، تا چه حد می توانیم این موضوع را باور کنیم؟

من قبلاً بارها در مورد این موضوع صحبت کردم. دیگر نیازی به مشارکت نظامی خارجی در آذربایجان نیست. ارتش ما متشکل از بیش از صد هزار رزمنده است و در صورت لزوم با بسیج می توان این رقم را چندین برابر کرد.

امروز، تشکیلات مسلحی که در اختیار داریم کاملاً قادر به انجام هر وظیفه محوله هستند. فیلم تخریب تجهیزات نظامی ارمنستان در اینترنت موجود است. البته هیچ مزدوری از چنین شرایط و توانایی های فنی بالایی برخوردار نیست. ما فقط با استفاده از هواپیماهای تهاجمی بدون سرنشین و بدون احتساب سایر ابزارهای موجود، تجهیزات نظامی دشمن را به ارزش بیش از ۱ میلیارد دلار منهدم کرده ایم.
پتانسیل ارتش آذربایجان مشخص است و بر کسی مخفی نیست. بنابراین، ما نیازی به نیروهای نظامی اضافی نداریم. آذربایجان همیشه یک مبارز ثابت علیه تروریسم بین المللی بوده است، ما هرگز به هیچ سازمان تروریستی اجازه نخواهیم داد که در خاک ما لانه بسازد، حتی بیشتر اینکه آنها تهدیدی برای مردم و همسایگان ما باشند.

ما هرگز اجازه این کار را نخواهیم داد. هیچ کس مدرکی مبنی بر حضور تشکیلات مسلح خارجی در خاک آذربایجان، که در درگیری های فعلی شرکت می کنند، به ما ارائه نداده است. موضع رسمی ما این است که هیچ مزدور خارجی نداریم.

در توافق نامه های مسکو در ۱۰ اکتبر، اصول اساسی حل و فصل ذکر شده است، لطفاً این اصول را واضح بیان کنید، شما این اصول را چطور درک می کنید؟

این اصول طی سالها تدوین شده است. می گویم بیش از ۱۰ سال. در روند کار من با رهبری قبلی ارمنستان، ما بسیار فعال در روند هماهنگی مواضع پیش رفتیم. خیلی سخت بود.

مذاکرات در هر صورت فرآیند دشواری است و حتی بیشتر در مورد چنین مسئله مهمی. با این وجود، هر دو طرف تمایل داشتند که مسیر حل و فصل سیاسی را دنبال کنند. اما متأسفانه پس از روی کار آمدن دولت فعلی ارمنستان، هر آنچه قبلاً انباشته شده بود توسط طرف ارمنی به زباله انداخته شد. همچنین تلاش برای تغییر قالب مذاکرات، مشارکت دادن مقامات به اصطلاح جمهوری قره باغ در مذاکرات بود که هم توسط ما و هم توسط روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا رد شد.

در مورد اصول اساسی، همه چیز در آنجا به وضوح بیان شده است. آزادسازی مناطق اشغالی آذربایجان در یک برنامه مرحله ای برنامه ریزی شده است. در مرحله اول، این قسمت جنوب شرقی مناطق اشغالی است، که شامل پنج منطقه می شود. در مرحله دوم، این مناطق واقع در بین قره باغ و ارمنستان – مناطق لاچین و کلباجار است. افتتاح کلیه ارتباطات، از جمله ارتباطاتی که در سایر قسمتهای مرز ارمنستان و آذربایجان واقع شده است. بازگشت پناهندگان و آوارگان داخلی به محل تولد خود، که به معنای بازگشت پناهندگان آذربایجانی به خاک شوشی و دیگر مناطق منطقه خودمختار قره باغ کوهستانی سابق است و مذاکرات در مورد وضعیت نهایی قره باغ کوهستانی، که باید با توافق طرفین انجام شود.

اساساً، به طور خلاصه، این اصول اساسی است که آذربایجان همیشه به آنها احترام گذاشته و آنها را توسعه داده ایم. اما دولت جدید ارمنستان بارها اظهار داشت که غیر قابل قبول است، آنها حتی یک سانتی متر زمین را پس نخواهند داد. نخست وزیر این حرف را زد. وزیر دفاع ارمنستان گفت، که ارمنستان در حال آماده سازی برای جنگی جدید برای سرزمین های جدید است. تهدیدها و توهین های مداوم متوجه ما بود که منجر به چنین رویارویی شد. من فکر می کنم طرف ارمنی باید هوشیارانه شرایط جدید را ارزیابی کند و به آتش بس متعهد شود، که چند ساعت بعد به صورت وحشیانه ای آتش بس را با بمباران شهر آرام گنجه نقض کرد.

آقای رئیس جمهور، اگر درمورد سازش بگوییم، شما تا چه حد برای سازش آماده اید؟ و آیا خطی وجود دارد که شما در هیچ شرایطی از آن عبور نخواهید کرد؟

موضع ما همیشه بسیار سازنده و سازگار بوده است. موضع ما از نظر اجرای چهار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، که خواستار خروج کامل، فوری و بدون قید و شرط نیروهای ارمنستان از سرزمین‌های ما بود، به هنجارهای حقوق بین الملل متکی بوده است. موضع ما همیشه مبتنی بر رویکرد عملی است و من فکر می‌کنم تحولاتی که در میز مذاکره وجود دارد به وضاحت این را نشان می‌دهد. آنچه مربوط به خط‌های سرخ می‌شود، ما آنرا بسیار واضح اعلام کردیم و روسای مشترک گروه مینسک آنرا به خوبی می‌دانند: در هیچ شرایطی نباید تمامیت ارضی آذربایجان نقض شود، آذربایجان تحت هیچ شرایطی به استقلال قره‌باغ کوهستانی، موافقت نمی‌کند. اما در عین حال، پیشنهاد ما از این واقعیت ناشی شد که در آینده، جامعه ارمنستان و جامعه آذربایجان باید در خاک قره‌ باغ کوهستانی به صورت مسالمت آمیز زندگی کنند. مثل مناطق دیگر آذربایجان منجمله باکو که در آنجا جامعه چندین هزاری ارمنستانی‌ ها زندگی می ‌کنند، در روسیه، در گرجستان، در کشورهای دیگر که ارمنستانی‌ها و آذربایجانی‌ها در یک روستا باهم زندگی و کار می ‌کنند و بین شان هیچ اختلافی وجود ندارد. چرا ما نتوانیم به این دست یابیم؟ ما خواستار این می ‌باشیم، اما البته که باید پیامدهای پاکسازی قومی باید از بین برود و همه آوارگان داخلی ما باید به خانه ‌های خود بازگردند. در واقع من کمی بیشتر از اصول اساسی، رویکرد ما به سازش‌ های احتمالی را برای شما توضیح دادم.

آقای رئیس جمهور، خشونت این جنگ در تاریخ ثبت شده است و شما بخشی از این جنگ هستید. شما می ‌خواهید چگونه ثبت تاریخ شوید؟

می‌دانید، هر جنگ – خشونت، قربانی، رنج مردم است، از دست دادن عزیزان است، اما تفاوت در این است که برای مردم آذربایجان این یک جنگ آزادسازی اما برای ارمنستان یک جنگ اشغالگرانه است. این برای کسی راز نیست و یک واقعیت است، که میانجی ‌گرهای بین‌المللی از قبل می‌دانند که ارتش موسوم به قره باغ کوهستانی وجود ندارد. امروز در انجمنی که جناح ارمنستانی آنرا چنین می‌نامد، ۹۰ درصد نظامیان – شهروندان ارمنستان اند، آنها توسط دفاتر ثبت نام ارتش ارمنستان به خدمت سربازی می ‌روند و به مناطق اشغالی آذربایجان فرستاده می‌شوند: به اگدام، فیضولی، جبرائیل، کلباجار، کوباتلی، لاچین، زنگلان. سوال اینست که آنها در آنجا چه می‌کنند؟ امروز در قلمرو آذربایجان که توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته شده اند، نیروهای اشغالگر ارمنستان قرار دارند و هیچ چیز نمی‌تواند این را توجیه کند: نه از نظر حقوق بین ‌الملل و نه از نظر اخلاق انسانی. غیرممکن است که در طول ۳۰ سال سیاست جلوگیری از ورود آذربایجانی ‌ها به سرزمین ‌های اجدادی خود را دنبال کنید. اینها همان سرزمین‌هایی هستند که جمعیت ارمنستانی هرگز در آنها زندگی نکرده اند.

سوال دیگر این است که همه چیز در آنجا نابود شده است و برای بازگشت به آنجا، نیاز به صرف وقت و تلاش زیاد است، اما چنین موضع به هیچ وجه قابل توجیه نیست. بنابراین، ما و سربازهای ما در خاک آذربایجان می ‌جنگیم و می ‌میریم و سربازان ارمنستان، آنها در سرزمینی می‌میرند که دولت آنها می‌خواهد آنها را تحت اشغال خود حفظ کند. آنچه مربوط به تاریخ می ‌شود، شما بدانید که من قبلا هم درمورد آن فکر نکرده ام، حالا که هیچ. ماموریت اصلی من تحقق اعتماد مردم آذربایجان و عمل‌ کردن به وعده‌ هایی است که من در طول سال‌هایی که در این مقام قرار دارم داده ام، می‌ باشد و کشور را در مسیر توسعه هدایت کرده و تمامیت ارضی آنرا تامین کنم، و اینکه چگونه نقش من در آینده ارزیابی خواهد شد به اراده ملت آذربایجان بستگی دارد، به آنچه که ما به دست خواهیم آورد. لذا من فکر می‌ کنم که این موضوع باید به آنهایی واگذار شود که دیدگاه شان در تصمیم های من در موارد مختلف منجمله قره ‌باغ کوهستانی، غالب بوده است.

تشکر آقای رئیس جمهور، من تمام سوالاتی را که می‌خواستم پرسیدم، شاید شما بخواهید چیزی از خود اضافه کنید؟

من می‌خواهم از این فرصت استفاده کنم، ضمناً، من از این فرصت قدردانی می‌کنم و سخنان خود را به مخاطبان چند میلیون روسی خطاب می‌کنم، فقط می‌خواهم درک بیشتری از موضع آذربایجان داشته باشند. زیرا گاهی اوقات نظرات متفاوتی در رابطه با درگیری، با تاریخ آن و وضعیت امروزی وجود دارد. بر اساس حقایق، می‌خواهم آنچه را که واقعاً اتفاق افتاده و اتفاق می‌افتد، مورد توجه بینندگان قرار دهم. در آغاز قرن نوزدهم، خان قره ‌باغ و ​​شوش ایرباگیم خلیل با روسیه تزاری به نمایندگی ژنرال تسسیانوف توافقنامه ‌ای در مورد ورود خانات قره ‌باغ به روسیه را امضا کردند. متن این توافقنامه که توافقنامه کیورکچایسکی نامیده می ‌شود در اینترنت است و هر کسی می ‌تواند آنرا مطالعه کند. در این توافقنامه هیچ کلمه ‌ای درمورد جمعیت ارمنستانی در خانات قره‌ باغ، وجود ندارد. جابجایی گسترده مردم ارمنستان به این منطقه پس از دو جنگ روسیه و ایران در سال‌ های ۱۸۱۳ و ۱۸۲۸ آغاز شد و از آن زمان، اسکان مجدد گسترده ارمنستانی ‌ها به منطقه قره ‌باغ از خاک ایران کنونی و تا حدودی آناتولی شرقی آغاز شده است. این درمورد تاریخ اینکه این سرزمین متعلق به چه کسی است.

پس از فروپاشی امپراتوری روسیه در سال ۱۹۱۸، جمهوری دموکراتیک آذربایجان و دولت مستقل ارمنستان تاسیس شدند. جمهوری دموکراتیک آذربایجان در تمام این مناطق ایجاد شد و علاوه بر این، روز بعد پس از اعلام تاسیس جمهوری دموکراتیک آذربایجان، تصمیم گرفته شد تا شهر ایروان به ارمنستان به عنوان پایتخت در نظر گرفته شود. این نیز یک واقعیت تاریخی است.

در سال ۱۹۲۱، دفتر قفقاز تصمیم گرفت قره ‌باغ کوهستانی به عنوان بخشی از آذربایجان بماند و آن را انتقال ندهد، در حالیکه برخی مورخان آنرا نادرست حکایت می ‌کنند. این تاریخ این منطقه است. خوب، فکر می ‌کنم اتفاقاتی که در اواخر فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی رخ داده است، بر همگان معلوم است. از این گذشته، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی نیز با جدایی طلبی در قره‌ باغ کوهستانی آغاز شد. این به عنوان یک ماشه بود. بسیاری از مردم این تجمعات را فراموش کرده اند، کسانی که آنها را سازماندهی کرده اند، چه کسی پشت آنها بوده است. من اغلب می ‌گویم پاشینیان محصول سوروس است و فکر می‌کنم همه با من موافق خواهند بود.

اما سوروس دیگر حتی یک شخص نیست، او یک مفهوم است. من به هیچ وجه استثنا نمی‌دانم که حتی در آن زمان، برای از بین بردن کشور بزرگ، از چنین ابزارها استفاده صورت گرفت. منفجر کردن از درون، ایجاد کردن اختلافات، بازی ‌دادن مردم و نابودی دولت و در واقع چنین اتفاق افتاد. بنابراین، من فقط می‌ خواهم این واقعیت ‌های تاریخی را به گوش افکار عمومی روسیه برسانم و بگویم که آذربایجان و روسیه با پیوندهای دوستی، همکاری و درک متقابل قرن ‌ها پیوند دارند و من مطمئن هستم که هیچ نیرویی نمی‌ تواند روی این مسئله تأثیر بگذارد. اگرچه شاهد تلاش ‌هایی از جهات مختلف برای ایجاد اختلاف و بی ‌اعتمادی هستیم. اما به لطف سیاست مداوم رهبری روسیه و آذربایجان، ما نه تنها به عقب نمی‌ رویم، بلکه به جلو حرکت می‌ کنیم.

امروز روسیه و آذربایجان یکدیگر را شرکای استراتژیک می ‌نامند. سطح تعامل بین کشورهای ما می ‌تواند مثالی برای همسایگان باشد و من مطمئن هستم که پس از پایان مرحله نظامی درگیری و رفتن به یک توافق سیاسی که ما آماده ایم حتی فردا این کار را انجام دهیم، در صورتی که ارمنستان تلاش خود را برای بازگرداندن آنچه از دست داده است و آنچه متعلق به آن نیست با زور را کنار بگذارد، پس من اطمینان دارم که روسیه به نقش اصلی در ثبات منطقه ما ادامه خواهد داد.

 

از این قلم :

Share

Comments System WIDGET PACK

ادامه:

آرشیوماهانه

نقل مطالب نوید نو با ذکرمنبع آزاد است

 

نامه ها ومقالات خودرا به نشانی webmaster@rahman-hatefi.net  بقرستید

انتشار اخبار، مقالات و بیانیه ها در این صفحه الزاماً به معنای تایید آن‌ها نیست