خانه - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفی فرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها - تماس وهمکاری - ویژه نامه               

مشکل ایرانی بوش

نویدنو:26/2/1385

مشکل ایرانی بوش

نویسنده پراسد ونوگوپا ل *

برگرداننده : هاتف رحمانی

در بحران هسته ای امریکا-ایران چه گره ای هست ؟ لفاظی غبارآلود وگزارشات رسانه ها کمکی به روشن شدن وضعیت نکرده اند . گزارشات تند ورنگارنگ در باره امکان حمله نظامی امریکا واسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران،نقشه های استفاده از « بونکر بوستر»توسط امریکا در حمله ای احتمالی ،برنامه مخفی هسته ای در ایران وغیره موضوع را تیره وتار کرده اند. با این حال بن بست جاری هسته ای فقط نشانه ای ازیک تلاش بزرگتربرای کنترل وغلبه بر خاورمیانه بزرگ ومنطقه اسیای مرکزی است .   
در مقاله اخیر نیویورکر ، سیمور هرش احتمال حمله هسته ای (یاغیرهسته ای ) امریکاعلیه ایران را در معرض دید عموم قرارداد. علیرغم تکذیب سریع دولت های بوش وبلر،کاملا روشن شد که ارتش امریکا ، سناریو های گوناگونی با توجه به احتمال حمله به ایران را روی میز قرار داده است .برخی از این نقشه ها استفاده از «بونکر بوستر»(سنگرکوب ) های هسته ای را - که رسما بعنوان بمب های نفوذ کننده در اعماق زمین شناخته می شود- علیه ان چه که اصطلاحا تاسیات مخفی هسته ای ایران که دراعماق زمین بناشده اند در بر می گیرد.سایر نقشه ها احتمال حمله یک جانبه اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران را باروشی مشابه آن چه که در اوایل ده هشتاد انجام داد شامل می شود.
ایران بر حق خود برای غنی سازی اورانیوم ،وسایرجنبه های برنامه هسته ای خود (با مقاصد صلح آمیز) براساس حق خود در معاهده وتحت نظارت مقررات(NPT)  اصرار می ورزد.سازمان بین المللی انرژی هسته ای اخیرا اعلام کردکه هیچ مدرکی دال بر توسعه مخفیانه سلاح های هسته ای در ایران وجود ندارد.ایالات متحده خواستار آن است که ایران صرف نظر از پذیرش (NPT) سریعا فعالیت های غنی سازی اورانیوم را به حال تعلیق در آورده وتمام برنامه هسته ای خودرابرای دسترسی سرزده ونامحدود  سازمان بین المللی انرژی هسته ای باز گذارد.دولت بوش در طی ماه های اخیر روشن کرده است که « تمام گزینه ها» از جمله مجازات وحمله نظامی یک جانبه در مذاکرات با ایران «روی میز باقی» خواهد ماند.ایران نیزبه سهم خود به مقابله به مثل در برابر تهدید نظامی از جمله  با ممانعت ازانتقال ذخایر نفتی به بازار جهانی تهدیدکرده است .
اهداف جاری سیاست ایالات متحده در خاورمیانه ودور تر از آن را می توان از استراتژی امنیت ملی دولت بوش رمز گشایی کرد ، استراتژ ی ای که به نوبه خود بر بنیان گزارش بسیارمعروف «طراحی برای قرن جدید امریکایی »تنظیم شده است . عناصر کلیدی این استراتژی عبارتست از :

 1_جلو گیری از بر خاستن هر قدرتی درجهان که می تواند توانایی نظامی واقتصادی امریکارا به چالش کشیده ومنافع جهانی آن را تهدید نماید.

2_ حذف یا استحاله پیمان ها وقوانینی که به دلیل مقبولیت جهانی رفتار وعمل ایالات متحده را مقید می سازد.

هر ناظری می تواند ردپای این سیاست را درمتن بحران جاری ایران مشاهده نماید.
یکی از نتایج منطقی ناخواسته یا ناخوش آیند، ناشی از عملیات بمباران ایالات متحده در افغانستان واشغال عراق گسترش نفوذ ایرانیان در منطقه بوده است . سقوط طالبان بلافاصله ،نفوذ ایران در شمال افغانستان را مستحکم کرد وتسلط گروه های شیعی در عراق نقش ایران را در آینده کشور اشغال شده متبلور نموده است . حکومت بوش نفوذ رشد یابنده ایران در منطقه ، پیوند ایران با ذخایر نفتی وبرنامه غیر نظامی هسته ای ایران رابه عنوان تهدیدی علیه منافع خود در خاورمیانه وآسیای مرکزی ارزیابی می کند

بن بست هسته ای همچنین فرصتی عالی برای حکومت بوش در بی اثر کردن معاهده NPT)  به خاطر دست یابی به یک جانبه گرایی بیشتر، که منافع خودراتوسعه دهد فراهم آورده است . مذاکرات اخیر امریکا – هنددر باره همکاری های فنی هسته ای وسیستم های تسلیحاتی ، تخطی آشکارازپیمان منع گسترش سلاح های هسته ای است ، که تکثیر آن هارا منع کرده است . در تلاش برای ارتقا هند به عنوان متحد استراتژیک در برابر تسلط رو به افزایش چین در منطقه ،امتناع هند از امضا معاهده منع گسترش سلاح های اتمی وتوسعه آشکار سلاح های هسته ای هند ، توسط دولت بوش نادیده گرفته شد .در مقابل ،ایران به عنوان «دولت سرکشی » به تصویر در آمد که علیرغم همکاری نزدیک با NPT  نمی تواند قابل اعتماد باشد. فراتر از همه این ها  ایالات متحد در تلاش انحراف توجه افکار عمومی از التزام  خودبه معاهده ، که بر اساس بیانیه دولت های هسته ای خواهان خلع سلاح کامل است بوده و در مقابل با استفاده از زرادخانه موجود وتوسعه تسلیحاتی جدید خودمانند «بونکر بوستر» (سنگرکوب) به تهدید کشورهایی متمرکز شده است که در نظر او سرکردگی جهانی امریکارا به چالش کشیده اند .  
براساس داده عرصه مهم وخطرناک انفجاری هسته ای جاری در مناسبات امریکا – ایران ضروری است که جنبش صلح کنگره را برای «مخالفت با عملیات نظامی علیه ایران ،تقویت قانون ،حمایت از راه حل سیاسی برای هر بحرانی وپایان بخشیدن به نفاق هسته ای ایالات متحده » فرا بخواند.چنان که اتحاد برای صلح وعدالت خواستار شده است «ایالات متحده  همچنین می تواند با تکمیل تعهد خود به خلع سلاح بر اساس پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای رهبری خودرااثبات نماید.این کار مستلزم آن خواهد بود که ایالات متحده انسداد مذاکرات در لغو مجازات رامتوقف نماید وقدم های معنی داری درجهت از بین بردن زرادخانه گسترده وپیشرفته هسته ای خود بردارد. ». امروزبه سناتورها ونمایندگان خود زنگ بزنید ویا برای آن ها بنویسید.سازمان ملل را بخوانید وخواستار شوید که ایران در تهدید های یک جانبه نظامی امریکا فرو نخواهد ریخت .

25/2/1385

* درباره نویسنده : نویسنده دبیر علمی پواتیکال افیرز ویکی از اعضا  کمیته رهبری اتحاد برای صلح وعدالت در امریکا است .

www.rahman-hatefi.net

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست